A - B - C - Ç - D - E - F - G - H - İ - K - L - M - N - O - Ö - P - R - S - Ş - T - U - Ü - V - Y - Z
- Lablis/Laplas: Yassı
- Lakot / Lagot: Sebze kökleri ile beslenen böcek veya patates böceği.
- Lalak: çevresinde olup bitenlere duyarsız
- Lales : Sulanmış
- Lambır Lumbur: Palas pandıras, hesapsız-kitapsız, ölçüsüz, eni-konu düşülmeden hareket etmek.
- Lames / Lamis: Kabak, buğday ya da mısır unu ve bazı otlarla hamuru gibi karıştırılarak sobanın kuzinesinde pişirilen peksimet, küçük ekmek. Sıcak yenilmesi tercih edilir. Bazen içine tereyağ konularak yenilir. Bazen de zumur gibi ezilerek ve tereyağ eklenerek kaşıkla yenilir.
- Lamli: 1) Hızar ağzı. 2) Küçük erkek çocuklarla ironik olarak şakalaşmak için bazen küçük erkek cinsel organı anlamında da kullanılabilir. 3) Sapsız bıçak.
- Lem Kuyusu: Tütün nemlenme yeri
- Laos/Laus/Lağus/Lavut: Mısır
- Latir: Bezelye anlamındadır.
- Lazut: Mısır
- Lemsa: Bol süt veren inek cinsi.
- Lenger: Büyük kap.
- Liğer: Kaburga kemiği.
- Liğor: Kırlarda kendi halinde yetişen ve siyah meyveleri zehirli olduğu söylenilen bir bitki. Bunda esinlenerek Parabellüm (Luger) tabancalarda bu isimle anılır.
- Lili: Küçük erkek çocukların cinsel organı
- Lobut/Loput: Hantal, kaba kişilere denir.
- Logot: Uçurtmanın ipliğinin, sekiz rakamını çizermiş gibi zarif bir bilek hareketiyle metrelerce uzunluktaki ipliğin toplandığı/sarıldığı 20 cm’lik çalı-dal-çubuk parçası.
- Loho: Fazla nemli ve bunaltıcı sıcak hava
- Lohor, Lüver ya da Livera: Isırgan otunun yaktığı yere özü sürüldüğünde kabaran o bölgedeki acıyı hafifleten, ırmak kıyılarında ve sulak alanlarda yetişen bir bitki.
- Loma : Lokma
- Longoz: 1.Karanlık, dipsiz, karanlık kuyu. 2. Hapishane
- Luluk: Ahmak, bön. (Luluk kafalı.)
- Lumbur: Aydınlatmaya yarar. Şekil olarak molotofa benzer.
- Lumbur Lumbur: Dolu dolu, tıka-basa, yoğun.
- Lükmen/Lukmen: Gaz lambası. Cam haznesine gazyağı konulur. Cam haznenin ağzındaki sert kumaşı aşağı-yukarı hareket ettirerek dönen bir mandalı vardır. Bu kumaş (örgülüdür ve sert-kalın ipliklerden yapılır) hazneden gazyağını çekererek yanar. Böylece etrafa tatmin edici bir ışık yayar. Bu mandal kısmındaki ağzın tam üzerine oval honik dökme bir cam koruyucu geçirilir. Böylece hem ateşin titremesi ve kapı açıldığında içeriye hücüm eden hava ile sönmesi engellenir, hem çocukların elini yakmasının önüne geçilmiş olur, hem de yanan gazın etrafa koku ve is (siyahımsı leke) yapması da azaltılmış olur.
- Lüküs: Bir tür aydınlatma aracı. Çelikten güçlü haznesine gazyağı konulur. Sonra haznedeki gazyapı pompalanır. Sıvı gazyağı basınç etkisiyle gaza dönüşür. Burada sıkışan gaz daha sonra tahliye borusunun ucunda olan ve “Tül” ya da “Gömlek” denilen ve yandığında aydınlatma külüne/tülüne (lambasına) dönüşür. Böylece Lüküs mükemmel bir şekilde ışık verir ve hem aydınlatmada hem de geceleyin bıldırcın avında kullanılır.
- Lüluk: Çaydanlığın, çeşmenin ağız kısmı. (Lüluğu tıkalı.)